Turisztika

„Az erdész az erdőben sohase téved el – legfeljebb bejárja a területét.”

„Innen légvonalban öt kilométer, de az erdőn át tudok egy rövidebb utat.”

 

Kirándulni sokan szeretnek, de míg egy múzeumban vagy egy városnézés során szinte természetes az idegenvezető használata, addig egy erdőben szinte fel se merül, legfeljebb csak elhessegetett kósza gondolatként, hogy mégis milyen hasznos lenne egy idegenvezető használata. Egy idegenvezetőé, aki érti is és éli az erdőt, aki tudja és elmondja, látja és láttatja az erdőben zajló természeti, gazdálkodási és védelmi folyamatokat. Aki nem állandóan a térképet bújja, hogy hol tévedtünk el és ha a csapat leragad mert bogarászós, vagy éppen tempós, akkor ahhoz tudja igazítani a saját tempóját és mondanivalóját.

Aki egy kicsit megszólaltatja a szépirodalmat, a történelmi regényeket. Aki évszázadokat képes visszarepíteni másodpercek alatt.

S mindezt bármelyik évszakban, kitérve az erdész feladataira, a lakosság, a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a vadászat igényeire, feladataira. Kitekintéssel a tájtörténetre, a történeti múltra.

Vajon hányan merengtek el valaha is azon, hogy amikor otthon belépnek az ajtón (ami fából van), felakasztják a ruhájukat a fogasra (ami fából van), elrakják a cipőjüket a szekrénybe (ami fából van), besétálnak a családhoz a parkettán (ami fából van), leülnek az asztalhoz a székre (ami fából van), Elköltve vacsorájukat olvasnak újságot-könyvet (ami fából van), sőt még a mellékhelység egyik legfontosabb eszközét is használják (ami fából van), majd lenyugszanak az ágyukra (ami fából van), hogy milyen hosszú és tartalmas útja van a fának az erdőtől az otthonig?

S ez a hosszú út nagyrészben bemutatható az erdőben. Hogyan lesz csemetéből hatalmas fa és amikor egy erdőben fát vágnak, akkor az talán nem céltalan rombolás.

Egy ilyen út után hamar túllép a társaság azon a problémán, hogy az erdésszel két baj van: „Ha fát vág és ha nem vág fát”.

Megismeri, hogy jó kezekben a természet erőforrásai nem csak kiaknázásra, hanem folyamatos éltetésre is kerülnek.

 

Egy-egy ilyen kirándulás – mely igény szerint lehet többnapos is, kisgyermekkortól idősekig bezárólag egészen más élményt nyújt szakember vezetésével, mint amikor az ember csak maga próbál felfedezni, mi több, még a kérdések feltevéséig is nehezen jut el, nemhogy a válaszokig.

 

 

S mindez az élmény még fokozható is – ha a kirándulást kivisszük vízitúra formájában az erdő közvetlen közelébe és egy teljesen más nézőpontból ismerjük meg az erdőt a vizekkel együtt.