Egyes fák egészségi állapotának megállapítása

Megállapítható-e nagy biztonsággal, hogy egy fáról, legyen az fasorban, parkban vagy bárhol máshol, kortól, fafajtól függetlenül, hogy állékony-e vagy veszélyes már, a törzs belseje milyen állapotú, korhadás, rovarrágás mennyire tette ingataggáM?

Igen. Megállapítható. Nagy biztonsággal.

Ultrahangos méréssel és a szükséges utófeldolgozással fafajtól, kortól, méretétől, elhelyezkedéstő függetlenül, legyen az bármilyen térbeli elhelyezkedéstől függetlenül a fatestben a vizsgálat és az elemzés megoldható.

Ha az ember végiggondolja, hogy a műemlékvédelemtől az önkormányzatokon át a katasztrófavédelemig hányan kopogtatnak egy év alatt, hogy melyik fa hogyan és meddig bírja, nem beszélve arról, hogy hány lakos jön panasszal és "biztos tudással", hogy maradjon-e vagy ki kell vágni...

Viszont itt adott a lehetőség, hogy kellő higgadtsággal megfelelő dokumentációt bemutathasson az állampolgárnak, a tulajdonosnak, a kezelőnek. 

A vizsgálatról

A vizsgálat a Fakopp 3D rendszer használatával történik. A beütött tüskék és a tüskéken végrehajtott ütések által keltett hang terjedése a fában megfelelő elemzéssel rámutat arra, hogy mennyire ép a fatest belülről.

A belső vizsgálatot a külső szemrevételezés (gyökérhely, koronatér, törzsdőlés, asszimetriák, külpontosságok, törzssérülések) valamint mérések (magasság, átmérő) egészítik ki.

Az elkészült mérések és vizygálatok alapján a kiértékelés lezárultával nagy biztonsággal adható ki szakvélemény a fa egészségi állapotáról, mely szakvélemény alapján a megtartás/kivágás közötti döntést a döntéshozónak már könnyű meghoznia.