Erdőbecslés

Egy lábon álló állomány esetében előfordulhat, hogy pontosabb adatokra van szükség, mint amit az Országos Erdőállomány Adattár nyilvántart. Mint minden természeti elemet, így az erdőt is valamilyen pontossággal lehet csak becsülni, illetve a mérés pontosítása nagyban lassítja és drágítja a vizsgálatot, mivel az adatnyerés és a feldolgozás időigényesebb.

Egy tételes becslési eljárás során beazonosításra kerülnek az erdőrészlethatárok és a fafajnak, ill. amennyiben van a hálózatának megfelelő mérési és statisztikai módszerrel az erdők a kapcsolódó fatermési táblák alapján megállapíthatók.

Amennyiben Önnek bármilyen okból szükséges lehet egy kellő pontosságú felvételezés, úgy a felújításoktól a véghasználati korig bezárólag lehetőség van ilyen mérnöki munka igénylésére.

Jellemzőbb erdőbecslési eljárások

Fatermési táblás becslés

Fafaj-elegyarány, magasság, átmérő és záródás alapján egy gyorsan elvégezhető ámde kevéssé pontos eredményt kapunk.

Jellemzően fiatalabb, nevelővágás-korú állományokban célszerű alkalmazni. 15-20%-os pontosságon belül van.

Egyszerű körlapméréses becslés

Változó mintateres mérés, ahol az egyes fafajok szerint megállapítjuk, hogy hány m2 az egyes fafajok mellmagassági keresztmetszete hektáronként. A becsléshez átlagos mellmagassági átmérő, záródásviszonyok (ebben a mérésben nem meghatározó jelentőségű) és magasság alapján lehet adatokat vételezni. Véghasználati állományokban használható. 5-12%-os pontosságon belül van

Hálózatos-törzsszámlálós becslés

Elsősorban nemesnyár állományokban használható jól. Termelékeny mérési eljárás, ahol a növőtér meghatározással és a növőtérben lévő fák számával, valamint azok méreteivel kerül az állomány meghatározásra. 5-7%-os pontosságon belül van.

Törzsenkénti felvétel

A törzsenkénti felvétel a legpontosabb felvételezés, ugyanakkor a leglassabb is. Két változata van: a mintateres és a teljes területű.

Mintateres törzsenkénti felvétel

Hektáronként egy 20×20 vagy 50×50 méteres területen minden fa felvételezésre kerül fafaj, átmérő és átmérőosztályonkénti magasság felvételezésével, melynek segítségével egységes famagassági görbe szerkeszthető és a fatömeg nagy pontossággal meghatározható.

Teljes területű törzsenkénti felvétel

Megegyezik a mérési metódus a mintateres eljárással, ugyanakkor különösen sok munkát igényel. Kifejezetten értékes véghasználati állományokban és bírósági ügyek megalapozásában a használata messzemenően indokolt.