Környezetvédelem helye és szerepe

Mi a környezetvédelem és a természetvédelem között a különbség? Sokan nem tudják és akarva-akaratlanul is folyékonyan keverik. Keverik az oktatásban, a mindennapi beszédben, a különböző média felületeken.

A helyes továbblépéshez ezt először mindenkinek önmagában kell tisztáznia, azaz a meglévő és jól használható definíciókat a helyén kell kezelni és akkor sem félrebeszélésre sem félreértésre nincs lehetőség.

Habár az ember a tudatos gazdálkodással maga környezetében megváltoztatta a természetet és ezzel már egyfajta táji gazdálkodási környezetet teremtett meg, de érdemben mindaddig, amíg a természeti elemekkel való bánásmódról beszélünk, addig nem vagy csak korlátozottan beszélünk környezetvédelemről.

Viszont ahol az emberi hatások már kiemelkedőek (közlekedés, ipar, szolgáltató szektorok, közmű rendszerek, stb) ott az egyes környezeti elemek és azok életre, természetre, társadalomra gyakorolt hatását már a környezetvédelmen keresztül mérjük, kezeljük, irányítjuk vagy épp dolgozzuk fel. Legyen az akár zaj-, por-, elektroszmog-, levegőtisztaság-, szennyvízvédelmi kérdés, máris követi a hatások csökkentésének, ártalmatlanításának kényszere, feladata.

Ugyanis az emberi környezet és a természet nem két egymástól hermetikusan elzárt világ, hanem nagyon is szorosan összefüggő komplex rendszer számtalan kapuval és csatolódási ponttal. S minden cselekedet, ami a környezetvédelem keretében végrehajtunk végső soron a természet kíméletére, a természeti erőforrások hosszú távú és tartamos felhasználására irányul. Sajnos idegen nyelvből átragadt hozzánk is a fenntartható fejlődés fogalma, amit nagyjából minden – még nem elrontott – gyermek is érez, hogy fából vaskarika megfogalmazás és értelmetlen megnevezés. Itt és ezen a ponton a meglévő erdészeti kifejezés, a tartamos gazdálkodás, ahol a tartam egyidejűleg utal a hosszú időtartamra és a belső erőforrások tartamának megőrzésére és újraforgatására sokkal célszerűbb és találóbb, így a későbbiekben is így utalunk rá.

A környezetvédelem számtalan hatásvizsgálatot, tervezést és ezek mentén történő engedélyezési feladatot ró a jelen emberére. Szerteágazó jogszabályi környezet, folyamatosan szigorodó hazai és nemzetközi előírások és egyre bonyolultabb részfeladatok teszik egyre körülményesebbé (macerásabbá) a gazdálkodó-, szolgáltató-, termelő cégek, vállalkozások számára a teendőiket. Gazdasági és nem gazdasági szervezetek kerülnek napi feladataik mentén folyamatosan kapcsolatba a környezetvédelmi előírások és elvárások széles tárával.

Bármi is a feladat, csak kellően alapos jogszabályi ismeretekkel és jól alkalmazható megoldásokkal lehet egy vállalkozás működőképessége biztosított és sikerre hivatott.